Helenas tips för en utflykt med familjen
Vill du ha tips på en härlig utflykt med familjen? Följ med familjen Elm när de besöker Skälby och Kalmar läns museum.
Artikeln är en del av ett betalt samarbete, men det är Helena själv som har valt vilka platser och aktiviteter hon vill tipsa om. Det är också Helena som står bakom text och bilder i artikeln.
Idag tänkte jag visa er vad jag helst gör en heldag i Kalmar på höstlovet med familjen. Precis som de flesta i min generation som vuxit upp på Öland har jag också levt halva mitt liv i Kalmar på andra sidan Ölandsbron. Det är i Kalmar jag har utbildat mig, jobbat och bott, och det finns så många pärlor i Kalmar som jag vill dela med mig av. Skälby 4H-gården är en av dem.
Skälby 4H-gård fanns redan när jag var liten, den firade faktiskt 50-årsjubileum för några år sedan. Det är en lantlig idyll i stan med hagar, djur och lekplatser. Här är det öppet varje dag, och det kostar inget att vara här. De fyra H:na står för Huvud, Hjärta, Hand och Hälsa, och i stora drag handlar det om kunskap, medkänsla, lärande och ett sunt levnadssätt.
Bland det allra bästa med Skälby är att man får klappa djuren! Man får gå in till getterna i deras hage, till kaninerna och till marsvinen. Sedan har alla djuren såklart också egna avdelningar där de får vara i fred, men om djuren själva vill det finns det möjlighet att få klappa dem vilket är jätteroligt för både barn och vuxna.
Men det ska ju vara rättvist också! Den här geten ville klappa tillbaka lite, fast med munnen istället, på mitt hår. Den var väldigt sällskaplig och tjejerna hade väldigt roligt åt det hela. Efter att vi tittat på hönsen och varit inne och sagt hej till marsvinen gick vi vidare till kaninerna och sedan till mamma gris för att hälsa på.
När vi är på Skälby 4H-gård gör vi alltid allting i samma ordning; först hälsar vi på alla djuren, sedan går vi till den stora lekplatsen. (Vissa av oss springer.)
Lekplatsen på Skälby är utan tvekan en av Kalmars bästa och största lekplatser. Här finns också grillplatser för medhavd mat, och ett stort klättertorn av rep som barnen älskar. Jag åkte ofta hit med barnen när jag var mammaledig och allt eftersom barnen växer och blir större upptäcker de hela tiden nya saker de kan göra när vi är här.
Efter att ha tillbringat förmiddagen på Skälby åkte vi vidare till Kalmar läns museum där vi började med att äta lunch på Kafé Ångkvarnen högst upp i museet. Tjejerna åt pannkakor och vi åt köttbullar gjorda på kött från gården Västerslät i Kalmar.
I anslutning till kaféet och restaurangen finns ett lekrum för barnen som jag alltid kommer att vara evinnerligt tacksam för. Det lekrummet gjorde att jag fick dricka varmt te och kaffe när jag var mammaledig med barnen. Vi brukade åka hit på fredagar och fika, och barnen brukade leka i lekrummet. Dessutom är det rymligt här, med bra svängrum för barnvagnar. Man behöver inte betala inträde till museet för att gå på kaféet, men vill man gå in på utställningarna behöver man lösa entré. Vi har köpt årskort, men för barn upp till 19 år är det fri entré.
Efter lunchen (en kaka kan ha slunkit ner också) tog vi hissen ner till Kronanutställningen. Jag har varit på många museum, och är fast övertygad om att länsmuseet med utställningen om regalskeppet Kronan som sjönk 1676 utanför Öland är ett av Sveriges i särklass bästa museum. Det som gör det så bra är upplevelsefaktorn; här får man gå runt i de återskapade miljöerna och uppleva allting. Man hör ljud, det är speciell belysning, och det känns som att man är på plats på skeppet.
Bland det mest spännande och välgjorda är vaxdockorna som finns i ett par av rummen som visar hur besättningen kunde ha sett ut. Han som skapade vaxdockorna jobbade senare med filmproduktionen av Sagan om Ringen och anses vara en av de allra bästa rekonstruktörerna som finns, så det är inte att undra på att de är bra gjorda.
Sedan är ju verkligheten en egen kategori för sig, och här finns otroligt många föremål som bärgats från vraket. Fler än 35 000 föremål har tagits upp genom åren vilket ger en bra inblick i hur livet kunde se ut på 1600-talet. Exempel på fynd som bärgats från Kronan är Sveriges största guldmyntskatt, flertalet kanoner, kläder och andra föremål.
På en av våningarna i museet finns också Superkronan, en hel utställning om Kronan gjord för barn. Här finns en miniatyrversion av skeppet man kan klättra i, miljöer som visar hur det var på Kronantiden och exempel på vad barn lekte med förr. Här får barnen också klä ut sig i tidstypiska kläder och leka med de föremål som finns framme.
Efter att vi varit på Barnens Kronan brukar vi alltid avsluta med att vara i skaparverkstaden, eller Ateljén som den kallas på muséet. Här kan man måla, bygga skepp och skapa allt möjligt av saker från naturen och från återvunnet material. Här brukar tjejerna sitta tills rösten i högtalaren säger att museet snart stänger för dagen. Under höstlovet blir det minst ett besök här för oss, både på Kalmar läns museum och på Skälby 4H-gård!
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB