Helenas favoritkaféer

Helena Elm syns genom ett fönster när hon sitter på ett kafé med en kopp i handen

Fikasugen? Här tipsar Helena Elm om några av sina favoritkaféer i Kalmar.

Artikeln är en del av ett betalt samarbete, men det är Helena Elm själv som har valt vilka platser hon vill tipsa om. Det är också Helena som står bakom text och bilder i artikeln.

– Så länge jag kan minnas har jag älskat att gå på kafé. Jag skulle nog vilja hävda att jag är en kaféråtta av rang. Och vad passar då bättre än att ta er med på en tur till mina favoritkaféer i Kalmar? Just den här dagen var det dessutom min födelsedag, så en heldag med fika var det perfekta firandet.

Helena Elm och hennes mamma öppnar dörren till ett äldre trähus

Kullzénska Caféet

Vi börjar med Kullzénska, ett gammaldags kafé mitt i centrala Kalmar, där jag har älskat att fika så länge jag kan minnas. När syrran och jag var små brukade mamma ta med oss hit när vi åkte in till stan för att handla julklappar. Mamma växte upp i Göteborg och när hon var liten tog mormor med henne och min morbror till Bräutigams café (med marsipanen, ni vet) när det var dags för julklappsinköp.

Jag är så glad att hon såg till att föra traditionen vidare, så att vi kan göra samma sak med våra barn. Och då blir det utan tvekan här på Kullzénska, där golven knarrar och lutar lite lätt och där du har utsikt över stadens gågator från fönster som ramas in av tunga, röda sammetsgardiner.

När jag sen gick på gymnasiet i Kalmar och fikade med kompisar var det alltid hit vi gick. Kaféet ligger på ovanvåningen i ett sjuttonhundratalshus och har flera olika små rum. Det var inte alltid vi gymnasieungdomar hade råd med den goda smulpajen, men en kopp te köpte vi alltid!

En tallrik med en bakelse med daimkulor

Så fint att vara här med mamma igen. Jag tror att jag, och vi, har suttit vid varenda bord som finns i det här kaféet genom åren. Den här gången blev det en oskyldig liten bakelse med daimkulor.

Holmgrens Konditori

Nästa stopp blev Holmgrens Konditori som är över 150 år gammalt. Exteriören är så klassisk för Kalmar, jag hoppas att de aldrig gör om den! Här började jag fika när jag var lite äldre, hade börjat på högskolan och lärt mig dricka cappuccino. På den tiden var det inte en självklarhet med espressomaskiner på stans kaféer, men här var de tidiga med att skaffa en.

En halväten grön bakelse

Favoritkakan på Holmgrens är och förblir päronbiskvin. Här finns också mycket som är laktosfritt och glutenfritt. Vid favoritbordet i hörnet får man både soffa och fönsterplats och kan spana på allt som händer utanför. Helt perfekt!

Gelato Factory

Om Kullzénska och Holmgrens är gamla favoriter från förr, så är Gelato Factory, som ligger mitt emot Holmgrens, en ny favorit. Det öppnade för några år sedan och här hittar ni Kalmars godaste glass. Trots att det är höst och lågsäsong för glass finns det alltid flera smaker att välja på och under högsäsongen finns det 28 smaker. Glassen är hemmagjord från grunden och på väggen hänger diplom med fina placeringar i Glass-SM.

Sex honungsburkar står i en trähylla

Vi är många som gillar den grekiska övärlden och det är just därifrån Georgios, som driver glasskafét tillsammans med sin sambo Pärla, kommer. Närmare bestämt från ön Thassos och på Gelato Factory kan du köpa grekisk honung därifrån. Du kan också få en riktig, grekisk frappé. På hösten kör de även brunch med amerikanska pannkakor på helgerna.

Restaurang & Kafé Ångkvarnen

Därefter gick vi till Kalmar läns museum där Kafé Ångkvarnen ligger. Här kan du både luncha och fika, så vi grundade med lite rejäl mat. Jag åt köttbullar gjorda på kött från Västerslät Gård och mamma gick loss på en räksallad.

Du behöver inte betala inträde till länsmuseet för att ta hissen upp till fjärde våningen där kaféet ligger, men jag rekommenderar museet varmt. När vi har gäster som inte har besökt Kalmar innan tar vi alltid med dem till Kronanutställningen, som är helt fantastisk.

En gammaldags kaffekopp fylld med kaffe

Kanske är det så att man har olika kaféer för olika perioder i livet? Jag började fika på Kafé Ångkvarnen när jag fick barn, för här är det gott om svängrum för barnvagnar. Man behöver sällan känna att man stör andra fikagäster och det finns ett lekrum för barnen.

På hösten brukar Kafé Ångkvarnen ha en vecka med äppelpajsbuffé och kring jul byter de ut alla koppar mot Jenny Nyströms julservis. Då får du dricka ditt kaffe ur tunna små koppar med tomtemotiv samtidigt som du ser vintermörkret lägga sig över Kalmarsund. Det är julstämning för mig.

Johannas Choklad

Jag har ett favoritställe till och dit brukar jag gå när jag ska köpa praliner. Ibland som present, men allra oftast till mig själv. På Johannas Choklad tillverkas chokladen direkt från bönan och här finns många smaker att välja bland.

På ett bord står en fralla och ett bakverk

En av mina favoritpraliner (förutom den med lakrits och den med pistagemarsipan) är den runda som smakar kolakräm. Om du gillar den tycker du garanterat om den här kakan med kolakräm på.

Jag besöker mina favoritkaféer året runt, men nu när löven faller och det blir kallare och mörkare är det extra mysigt att gå på kafé och njuta av något varmt i koppen och en god kaka. Att gå ut och fika på något av Kalmars alla fina kaféer är en fest för mig – och det kommer det alltid att vara.

När löven faller och det blir kallare och mörkare är det extra mysigt att gå på kafé.

Helena Elm

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB