10 tips till dig som är intresserad av kultur och historia

Trapphuset i Kalmar konstmuseum

I Kalmar finns det mycket att uppleva, inte minst om du är intresserad av kultur och historia. Här har vi samlat några tips på vad du kan upptäcka under 2024.

  • Upplev en ny utställning om Häxor. På Skärtorsdagen öppnar utställningen Häxor på Kalmar Slott. Via scenografier, bilder och filmer får du veta mer om de svenska häxprocesserna som rasade 1668–1676. Verkliga berättelser blandas med myter och fantasi.
  • Se fynd från Ölands fornborgar. Den 8 juni öppnar utställningen Borgarnas ö på Kalmar läns museum. Det blir startskottet för en åtta år lång satsning som kommer att kasta ljus över de mytomspunna fornborgarna. På länsmuseet kan du också se utställningar om bland annat Regalskeppet Kronan och konstnärinnan Jenny Nyström.
  • Upplev samtidskonst. Kalmar konstmuseum visar flera utställningar under året. I år kan du bland annat se utställningen Utgångspunkt i samlingen som öppnar den 25 maj.
  • Besök konstgallerier och små museum. I Kalmar finns det också flera charmiga konstgallerier och små museer med olika inriktning. Kalmar Sjöfartsmuseum och Tjorven Café och museum är två exempel.
  • Kolla in gigantiska dinosaurier. Under sommaren kan du besöka Europas största dinosauriemuseum på Tingby Gård strax utanför Kalmar. I år har museet öppet mellan den 1 juni och 29 september.
  • Promenera i charmiga kvarter. På Kvarnholmen, som är Kalmars stadskärna, känner du historiens vingslag. Varför inte ta en promenad på stadsmuren och blicka ned över stan? Gör också ett besök i Kalmar domkyrka, som är ett av Sveriges viktigaste monument från stormaktstiden.
  • Strosa i Gamla stan. Passa också på att ta en promenad i gränderna i stadsdelen Gamla stan, där du kan se fina hus från 1700- och 1800-talen.
  • Gå en stadsvandring på egen hand. Under högsommaren anordnas guidade turer med jämna mellanrum, men det finns också flera promenadslingor du kan gå på egen hand. Vill du hellre lyssna på ljudberättelser? Om du laddar ned appen Storyspot före din promenad kan du höra berättelser om flera av platserna du passerar.
  • Gör en rundresa bland gårdsbutiker och lantkaféer. I närheten av Kalmar finns det flera mysiga lantkaféer att besöka. Det finns också många gårdsbutiker att stanna till vid om du vill köpa delikatesser från regionen.
  • Upplev teater under bar himmel. I juli kan du se sommarteater i Krusenstiernska gården, en lummig trädgård som ligger mitt i Gamla stan och dessutom firar 150-årsjubileum. Årets pjäs heter Oj då! ...en till?! och har bland annat Robert Gustafsson, Ola Forssmed och Carina Lidbom i rollistan.

Mer inspiration

10 Tips
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB