Utställningar och konst

Vill du veta mer om stormaktstidens mäktigaste skepp? Eller uppleva verk av en omtalad konstnär? På Kalmars besöksmål finns det alltid en bra blandning av permanenta och tillfälliga utställningar. Här tipsar vi om några som du kan se just nu.

Regalskeppet kronan

På Kalmar läns museum kan du se utställningen om Regalskeppet Kronan, stormaktstidens mäktigaste skepp som sjönk utanför Ölands kust på 1600-talet. Utställningen innehåller massor av spännande föremål som har bärgats från vrakplatsen sedan skeppet återfanns 1980. Bland annat kan du titta närmare på Sveriges största guldmyntskatt. De fantastiska fynden berättar om livet ombord och ger också en bild av livet under 1600-talet.

Utställningen visas året runt på Kalmar läns museum. Det finns även en rolig familjeutställning om skeppet, Äventyret Superkronan – Skeppsbygget.

Behind the horizon

Kliv in i fotokonstnären Erik Johanssons förtrollade värld. Med kameran fångar han verkligheten och skapar sedan en gränslös idévärld där fantasin har fritt spelrum. Eriks unika bildskapande är en tidskrävande process, som ofta består av hundratals fotografier skickligt sammanfogade till en. I utställningen Behind the Horizon kan du se ett femtiotal av Erik Johanssons verk i storformat – och fem av dem är helt nya.

Utställningen visas till och med den 7 november på Kalmar Slott.

Jenny Nyström

Visste du att konstnärinnan Jenny Nyström föddes i Kalmar 1854? På Kalmar läns museum kan du se en utställning om hennes liv och konstnärskap. Mest känd är Jenny Nyström för sina fina julmotiv, men hon var en mångsidig konstnär och hade en gedigen akademisk utbildning. Hon var mycket produktiv och lämnade tusentals verk efter sig.

Utställningen visas året runt på Kalmar läns museum.

800 år av krig, makt och ära!

I Ståthållarvåningen på Kalmar Slott får du veta mer om slottets 800 år långa historia. I varje rum kan du lära dig mer om en epok, en händelse eller ett tema. Några av utställningens teman är Kalmarunionen, Kalmarkriget och Kalmar Slotts byggnadshistoria. Missa inte att titta närmare på de interaktiva databaserna som innehåller nästan 400 texter, anekdoter och historier.

Utställningen visas året runt på Kalmar Slott.

Kvinnofängelset

På Kalmar Slott fanns förr i tiden ett kvinnofängelse. När du besöker dessa rum på slottet idag får du veta mer om dåtidens straff och det hårda liv som fångarna levde. Med ett skrämmande verklighetsnära bildspråk ges exempel på plågor som dömda kvinnor fick utstå från 1400- till 1800-talet. Vidskeplighet och orättvis bevisföring är inslag i denna mörka tid i vår rättshistoria.

Utställningen visas året runt på Kalmar Slott.

Del av en skulptur gjord av träpinnar

LONG TIME LISTENER, FIRST TIME CALLER

Susanna Jablonskis installation Long Time Listener, First Time Caller togs fram inför Luleåbiennalen 2020. Utställningen utgår från historien om Tyskmagasinen utanför Luleå. Dessa användes av nazisterna under andra världskriget och stod kvar som tysta vittnen till Sveriges förmodade neutralitet tills de av ännu okänd anledning brändes ner 2016. Nu visas utställningen i ett nytt sammanhang tillsammans med verk av Elisabeth Jablonska.

Utställningen visas mellan den 13 oktober och 12 december på Kalmar konstmuseum. 

Skrattet och skärpan

Lilian Lindblad Domec (1922–2017) är en relativt okänd konstnär, som under hela sitt långa liv drevs av nyfikenhet, gränslöshet och lust. Möt hennes rika bildvärld som är fylld av historier och skratt men samtidigt av samhällskritik, satir och försvar av de utsatta.

Utställningen visas mellan den 23 oktober och 20 mars 2022 på Kalmar konstmuseum. 

Sandby borg

Sandby borg är en av flera fornborgar som finns på Öland. Här hittades år 2010 flera spektakulära fynd och sedan dess har delar av borgen grävts ut. Utgrävningarna har visat att borgens invånare föll offer för en brutal massaker för cirka 1 600 år sedan. På länsmuseet kan du se en utställning som berättar om den dramatiska händelsen och visar några av de fynd som gjorts.

Utställningen visas året runt på Kalmar läns museum.

Mer inspiration

5 Tips
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar