Vi har bytt telefonnummer

Från och med den 24 april byter hela Kalmar kommunkoncern telefonnummer från 0480-nummer till 010-nummer.

Utställningar och konst

Vill du veta mer om stormaktstidens mäktigaste skepp? Eller uppleva verk av en omtalad konstnär? På Kalmars besöksmål finns det alltid en bra blandning av permanenta och tillfälliga utställningar. Här tipsar vi om några som du kan se just nu.

På stora bildskärmar visas Monets målningar av näckrosor. I förgrunden syns siluetter av människor som upplever utställningen.

Monet & Friends Alive

Just nu visas en digital världsutställning på Kalmar Slott. På gigantiska skärmar får impressionisternas fantastiska målningar liv – med hjälp av rörlig grafik, ljud och doft. Sammanlagt visas 15 konstnärer; förutom Claude Monet även bland annat Pissarro, Renoir, Cézanne och Degas. Utställningen Monet & Friends Alive är skapad av Grande Experiences, som har skräddarsytt installationen så att den passar in i slottets historiska miljö.

Utställningen visas till och med den 5 november på Kalmar Slott.

Regalskeppet kronan

På Kalmar läns museum kan du se utställningen om Regalskeppet Kronan, stormaktstidens mäktigaste skepp som sjönk utanför Ölands kust på 1600-talet. Utställningen innehåller massor av spännande föremål som har bärgats från vrakplatsen sedan skeppet återfanns 1980. Bland annat kan du titta närmare på Sveriges största guldmyntskatt. De fantastiska fynden berättar om livet ombord och ger också en bild av livet under 1600-talet.

Utställningen visas året runt på Kalmar läns museum. Det finns även en rolig familjeutställning om skeppet, Äventyret Superkronan – Skeppsbygget.

Mästerliga metaller

Våren 2023 öppnar länsmuseet en ny utställning, där du får se vackra föremål som glimmar samtidigt som du lär dig mer om gediget hantverkskunnande. I utställningen visas ett trettiotal unika metallföremål som har funnits och finns i våra kyrkor. Många av dem visas för första gången!

Utställningen visas den 15 februari–31 december på Kalmar läns museum.

Porträtt av Carl XVI Gustaf

Carl XVI Gustaf – 50 år för Sverige

I år firar H.M. Konungen 50 år på tronen och som en del av firandet besöker Kungen och Drottningen Sveriges 21 län. Runt om i landet visas också fotoutställningar som uppmärksammar jubileet. Officiella porträtt blandas med ögonblicksbilder från de 50 år som Kungen har verkat för Sverige. Du får även se flera bilder från kungliga besök som
har gjorts i länet.

Utställningen i Kalmar visas den 16 maj–3 september på Kalmar Slott.

Person sitter utomhus i kvällsljus. På en skylt lyser texten Smålandstriennalen.

Smålandstriennalen

Sommaren 2023 kan du uppleva Smålandstriennalen på ett tjugotal platser runt om i
Småland. På Kalmar konstmuseum visas bland annat grupputställningen "Örat mot marken och blicken utåt", där flera konstnärer tolkar ämnet gestaltad livsmiljö. Hur ska framtidens Småland utformas? Konstmuseet samarbetar också med Kulturvagnen, en ombyggd husvagn som fungerar som en mobil konstscen. Under sommaren kommer den att besöka hembygdsgårdar, gallerier, campingar och andra platser utanför stadskärnan.

Smålandstriennalen visas den 27 maj–30 september på Kalmar konstmuseum.

Tecknad bild på flicka som gungar

Vi går till parken

På Kalmar konstmuseum kan du se den italienska konstnären Beatrice Alemagnas
illustrationer från barnboken "Vi går till parken". Alemagna började teckna på lekplatser i Paris och har tillsammans med författaren Sara Stridsberg skapat en poetisk berättelse om lek och vänskap.

Utställningen visas till och med 27 augusti på Kalmar konstmuseum.

Outside in

Hur målar man en hemlighet? Och vem kan tyda den? Konstnären Martin Gustavsson intresserar sig i sitt måleri för den lustfyllda blicken och varför vissa verk talar tydligare till honom än andra. I utställningen Outside in visas hans målningar tillsammans med verk av Lotte Laserstein och Owe Zerge.

Utställningen visas den 10 juni–8 oktober på Kalmar konstmuseum.

800 år av krig, makt och ära!

I Ståthållarvåningen på Kalmar Slott får du veta mer om slottets 800 år långa historia. I varje rum kan du lära dig mer om en epok, en händelse eller ett tema. Några av utställningens teman är Kalmarunionen, Kalmarkriget och Kalmar Slotts byggnadshistoria. Missa inte att titta närmare på de interaktiva databaserna som innehåller nästan 400 texter, anekdoter och historier.

Utställningen visas året runt på Kalmar Slott.

Kvinnofängelset

På Kalmar Slott fanns förr i tiden ett kvinnofängelse. När du besöker dessa rum på slottet idag får du veta mer om dåtidens straff och det hårda liv som fångarna levde. Med ett skrämmande verklighetsnära bildspråk ges exempel på plågor som dömda kvinnor fick utstå från 1400- till 1800-talet. Vidskeplighet och orättvis bevisföring är inslag i denna mörka tid i vår rättshistoria.

Utställningen visas året runt på Kalmar Slott.

Kultbilen Tjorven

Besök världens enda Tjorven-museum i Rockneby strax utanför Kalmar! Här kan du kolla in flera exemplar av kultbilen Tjorven, som togs fram för att användas som postbil och tillverkades av Kalmar Verkstad mellan 1969 och 1971. På museet kan du också fika, luncha och kolla in renoveringar som pågår i verkstaden.

Sandby borg

Sandby borg är en av flera fornborgar som finns på Öland. Här hittades år 2010 flera spektakulära fynd och sedan dess har delar av borgen grävts ut. Utgrävningarna har visat att borgens invånare föll offer för en brutal massaker för cirka 1 600 år sedan. På länsmuseet kan du se en utställning som berättar om den dramatiska händelsen och visar några av de fynd som gjorts.

Utställningen visas året runt på Kalmar läns museum.

Jenny Nyström

Visste du att konstnärinnan Jenny Nyström föddes i Kalmar 1854? På Kalmar läns museum kan du se en utställning om hennes liv och konstnärskap. Mest känd är Jenny Nyström för sina fina julmotiv, men hon var en mångsidig konstnär och hade en gedigen akademisk utbildning. Hon var mycket produktiv och lämnade tusentals verk efter sig.

Utställningen visas året runt på Kalmar läns museum.

Mer inspiration

5 Tips
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB