Utställningar och konst

Vill du veta mer om stormaktstidens mäktigaste skepp? Eller uppleva verk av en omtalad konstnär? På Kalmars besöksmål finns det alltid en bra blandning av permanenta och tillfälliga utställningar. Här tipsar vi om några som du kan se just nu.

AI-bild av en kvinna som har en krona av grenar och fåglar på huvudet

Häxor

En overkligt verklig upplevelse – som rymmer både sanning och fantasi. Så kan man beskriva den nyproducerade utställningen Häxor, som är skapad av Pompe Hedengren och Erik Gullberg med texter skrivna av Cecilia Düringer, historieläraren bakom P3 Historia. Via scenografier, bilder och filmer får besökaren veta mer om de häxprocesser som rasade under 1600-talet och ledde till nästan 300 människors död innan de stoppades. Det är förmodligen den första historiska utställningen som är skapad med hjälp av AI.

Utställningen visas under perioden 28 mars–3 november 2024 på Kalmar Slott.

En guide står framför en installation i utställningen, som föreställer ett hav och en person som håller sig fast i en planka

Regalskeppet kronan

På Kalmar läns museum kan du se utställningen om Regalskeppet Kronan, stormaktstidens mäktigaste skepp som sjönk utanför Ölands kust på 1600-talet. Utställningen innehåller massor av spännande föremål som har bärgats från vrakplatsen sedan skeppet återfanns 1980. Bland annat kan du titta närmare på Sveriges största guldmyntskatt. De fantastiska fynden berättar om livet ombord och ger också en bild av livet under 1600-talet.

Utställningen visas året runt på Kalmar läns museum. Det finns även en rolig familjeutställning om skeppet, Äventyret Superkronan – Skeppsbygget.

Vi känner i skogen hur marken bär

I utställningen möts verk av två konstnärer – skulptören Ellen Ehk Åkesson och målaren Pauline Fransson. De har omvandlat en av museets salar till ett stycke poetisk och lekfullt konstruerad natur, som också fungerar som en spegelbild av det verkliga landskapet utanför fönstret. De rör sig i gränslandet mellan det föreställande och det abstrakta.

Utställningen visas den 2 mars–26 maj på Kalmar konstmuseum.

800 år av krig, makt och ära!

I Ståthållarvåningen på Kalmar Slott får du veta mer om slottets 800 år långa historia. I varje rum kan du lära dig mer om en epok, en händelse eller ett tema. Några av utställningens teman är Kalmarunionen, Kalmarkriget och Kalmar Slotts byggnadshistoria. Missa inte att titta närmare på de interaktiva databaserna som innehåller nästan 400 texter, anekdoter och historier.

Utställningen visas året runt på Kalmar Slott.

Kvinnofängelset

På Kalmar Slott fanns förr i tiden ett kvinnofängelse. När du besöker dessa rum på slottet idag får du veta mer om dåtidens straff och det hårda liv som fångarna levde. Med ett skrämmande verklighetsnära bildspråk ges exempel på plågor som dömda kvinnor fick utstå från 1400- till 1800-talet. Vidskeplighet och orättvis bevisföring är inslag i denna mörka tid i vår rättshistoria.

Utställningen visas året runt på Kalmar Slott.

Färgglada Tjorvenbilar

Kultbilen Tjorven

Besök världens enda Tjorven-museum i Rockneby strax utanför Kalmar! Här kan du kolla in flera exemplar av kultbilen Tjorven, som togs fram för att användas som postbil och tillverkades av Kalmar Verkstad mellan 1969 och 1971. På museet kan du också fika, luncha och kolla in renoveringar som pågår i verkstaden.

Genom en träram syns en tomtefigur som står vid en kakelugn

Jenny Nyström

Visste du att konstnärinnan Jenny Nyström föddes i Kalmar 1854? På Kalmar läns museum kan du se en utställning om hennes liv och konstnärskap. Mest känd är Jenny Nyström för sina fina julmotiv, men hon var en mångsidig konstnär och hade en gedigen akademisk utbildning. Hon var mycket produktiv och lämnade tusentals verk efter sig.

Utställningen visas året runt på Kalmar läns museum.

Utgångspunkt samlingen – Var börjar berättelsen?

Utställningen är en fri fortsättning på projektet Samlingar och samlande, som har pågått bakom och framför kulisserna på kontsmuseet sedan hösten 2020. Nu tas trådarna upp igen, men utställningen förhåller sig samtidigt fritt till nya teman. Den lyfter fram enskilda konstnärsöden och verk som väcker extra nyfikenhet.

Utställningen visas 25 maj–3 november på Kalmar konstmuseum.

En borg av stenar i ett landskap

Borgarnas ö

I år är det 60 år sedan arkeologer för första gången började gräva ut Eketorps borg på Öland. Då passar Kalmar läns museum på att öppna en ny utställning om Ölands mytomspunna borgar. Utställningsserien kommer att sträcka sig över åtta år och genom fängslande berättelser, arkeologiska fynd och interaktiva upplevelser kommer trådarna mellan dåtid, nutid och vetenskap att vävas samman.

Utställningen visas från och med den 8 juni på Kalmar läns museum.

Dinosaurieskelett

A WORLD OF DINOSAURS

I Kalmar finns Europas största dinosaurieutställning, som utökas med nya dinosaurier varje år. I utställningen kan du titta närmare på allt från fossilfynd till naturtrogna dinosaurier i full storlek. Sammanlagt visas mer än 200 dinosaurier och skelett. Flera av dinosaurierna är dessutom animatroniska, vilket innebär att de rör sig, andas och ryter till på ett mycket realistiskt sätt.

Utställningen öppnar för säsongen den 1 juni 2024.

Mer inspiration

6 Tips
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB