Utställningar och konst

Vill du veta mer om stormaktstidens mäktigaste skepp? Eller uppleva verk av en omtalad konstnär? På Kalmars besöksmål finns det alltid en bra blandning av permanenta och tillfälliga utställningar. Här tipsar vi om några som du kan se just nu.

Regalskeppet kronan

På Kalmar läns museum kan du se utställningen om Regalskeppet Kronan, stormaktstidens mäktigaste skepp som sjönk utanför Ölands kust på 1600-talet. Utställningen innehåller massor av spännande föremål som har bärgats från vrakplatsen sedan skeppet återfanns 1980. Bland annat kan du titta närmare på Sveriges största guldmyntskatt. De fantastiska fynden berättar om livet ombord och ger också en bild av livet under 1600-talet.

Utställningen visas året runt på Kalmar läns museum. Det finns även en rolig familjeutställning om skeppet, Äventyret Superkronan – Skeppsbygget.

Ester Blenda!

I årets säsongsutställning på Kalmar Slott får du möta en stark kvinna med en spännande historia. Ester Blenda Nordström var stjärnreporter, wallraffande piga, äventyrerska och resenär. Klädd i motorcykelkläder och med en pistol i handväskan bröt hon mot det tidiga 1900-talets normer om vad kvinnor förväntades göra. Hon skrev presshistoria, kämpade för kvinnlig rösträtt och var en röst för den vanliga människan.

Utställningen visas mellan den 31 mars och 6 november 2022 i Förbrända salen på Kalmar Slott.

Svartvit bild på bron när den var halvfärdig.

Fotoutställning: Ölandsbron firar 50 år

I år är det 50 år sedan Ölandsbron invigdes av Kung Carl XVI Gustaf, som då var kronprins. Jubileet uppmärksammas med en fotoutställning på Kalmar Slott. I utställningen får du se pressfotografen Åke Håkanssons bilder från tiden när bron byggdes och invigdes. Det blir en hyllning till bron, människorna bakom den, bofasta öbor, alla ögäster och pressfotografins hantverk. I utställningen finns också en mini-Ölandsbro där barn kan leka.

Utställningen visas den 30 april till 6 november på Kalmar Slott.

Stora dinosaurieskelett

A World of Dinosaurs

Under sommarsäsongen kan du besöka A World of Dinosaurs, som är Europas största dinosaurieutställning. I utställningen visas 200 dinosaurier och skelett i full storlek. Flera av dem är animatroniska, vilket innebär att de rör sig och ryter på ett mycket naturtroget sätt. I år uppmärksammar utställningen att det är 200 år sedan Mary Ann Mantell hittade de allra första fossilen av dinosaurier i England sommaren 1822.

A World of Dinosaurs är öppet mellan den 26 maj och 16 oktober. Under perioden 25 juni–21 augusti är det öppet dagligen.

Hemligheten – om psykisk ohälsa

Jan Nordström, författare, fotograf och konstnär från Kalmar, beskriver i sin bok Hemligheten en plats för mod, tröst och fred. Utställningen Hemligheten är inspirerad av författarens ord och bilder från boken. Med hans poetiska texter, ljud- och videoinstallationer skapas ett drömskt och vilsamt rum.

Utställningen visas till och med den 31 maj 2022 på Kalmar läns museum.

Stig på – Länet runt på 20 minuter

I sommar kan du följa med på en historisk och geografisk resa genom Kalmar län. Du får följa vägen från stenåldern fram till 1900-talets slut och längs vägen finns det nio historiska hållplatser att stanna till vid. Vid stoppen får du veta mer om ett livsöde kopplat till ett föremål ur museets samlingar. Vad kan en flintdolk, ett krus eller en yxa berätta om en människas liv? Stig på och häng med, så får du veta.

Utställningen visas mellan den 27 juni och 31 augusti på Kalmar läns museum.

Färgglada affischer på en vägg. I förgrunden syns en monter.

Tevetrampolinen

Om du växte upp i Sverige under 1960-, 1970- eller 1980-talet är förmodligen barnprogrammen på tv en del av dina barndomsminnen. Barnprogrammen hade stort inflytande över kulturen och var med och formade hela generationers föreställningsvärldar. I utställningen har elva konstnärer och författare tittat närmare på några välkända barnprogram från denna tid, till exempel Sesame Street, John Blund, Professor Balthazar, Pippi Långstrump och Vilse i Pannkakan. Vad kan dessa produktioner säga oss idag, i en tid som på många sätt skiljer sig från hur det var då?

Utställningen visas till och med den 18 september på Kalmar konstmuseum.

800 år av krig, makt och ära!

I Ståthållarvåningen på Kalmar Slott får du veta mer om slottets 800 år långa historia. I varje rum kan du lära dig mer om en epok, en händelse eller ett tema. Några av utställningens teman är Kalmarunionen, Kalmarkriget och Kalmar Slotts byggnadshistoria. Missa inte att titta närmare på de interaktiva databaserna som innehåller nästan 400 texter, anekdoter och historier.

Utställningen visas året runt på Kalmar Slott.

Kvinnofängelset

På Kalmar Slott fanns förr i tiden ett kvinnofängelse. När du besöker dessa rum på slottet idag får du veta mer om dåtidens straff och det hårda liv som fångarna levde. Med ett skrämmande verklighetsnära bildspråk ges exempel på plågor som dömda kvinnor fick utstå från 1400- till 1800-talet. Vidskeplighet och orättvis bevisföring är inslag i denna mörka tid i vår rättshistoria.

Utställningen visas året runt på Kalmar Slott.

Kultbilen Tjorven

Under sommarmånaderna kan du besöka världens enda Tjorven-museum i Rockneby strax utanför Kalmar. Här kan du kolla in flera exemplar av kultbilen Tjorven, som togs fram för att användas som postbil och tillverkades av Kalmar Verkstad mellan 1969 och 1971. På museet kan du också fika, luncha och kolla in renoveringar som pågår i verkstaden.

Inför sommaren 2022 öppnar museet dessutom två nya utställningar. Den ena handlar om Husqvarna plast och den andra om plastcykeln Itera, som tillverkades under 1980-talet.

Sandby borg

Sandby borg är en av flera fornborgar som finns på Öland. Här hittades år 2010 flera spektakulära fynd och sedan dess har delar av borgen grävts ut. Utgrävningarna har visat att borgens invånare föll offer för en brutal massaker för cirka 1 600 år sedan. På länsmuseet kan du se en utställning som berättar om den dramatiska händelsen och visar några av de fynd som gjorts.

Utställningen visas året runt på Kalmar läns museum.

Jenny Nyström

Visste du att konstnärinnan Jenny Nyström föddes i Kalmar 1854? På Kalmar läns museum kan du se en utställning om hennes liv och konstnärskap. Mest känd är Jenny Nyström för sina fina julmotiv, men hon var en mångsidig konstnär och hade en gedigen akademisk utbildning. Hon var mycket produktiv och lämnade tusentals verk efter sig.

Utställningen visas året runt på Kalmar läns museum.

Sydosten United

Är du konstnär och har koppling till Småland, Öland eller Blekinge? Då kan du ansöka till den jurybedömda utställningen Sydosten United som öppnar på Kalmar konstmuseum hösten 2022. I utställningen visas verk av både amatörer och professionella konstnärer. Uttrycken är många, till exempel måleri, video, träsnideri, foto, glas, textil och metall.

Ansökningsperioden pågår mellan den 1 juni och 31 augusti. Utställningen visas sedan på Kalmar konstmuseum den 15 oktober 2022–8 januari 2023.

Hon heter June

I sommar visar Kalmar konstmuseum en stor utställning med måleri och teckningar av konstnären Susanne Bonja. I sin konst korsar hon drömmar, fantasi och fiktion med fragment av minnesbilder från sitt eget liv.

Utställningen visas den 11 juni–18 september på Kalmar konstmuseum.

Mer inspiration

5 Tips
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar