Utställningar och konst

Vill du veta mer om stormaktstidens mäktigaste skepp? Eller uppleva verk av en omtalad konstnär? På Kalmars besöksmål finns det alltid en bra blandning av permanenta och tillfälliga utställningar. Här tipsar vi om några som du kan se just nu.

Siluetten av en människa framför ett blått, lysande skägg.

Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt

År 2023 är det 500 år sedan Gustav Vasa blev vald till kung. Det är ett historiskt år som kommer att uppmärksammas i hela Sverige. Redan 2020 uppmärksammade Kalmar Slott detta med en utställning om Gustav Vasas väg till makten. Nu kommer utställningen åter att inta Kalmar Slott.

Utställningen visas den 8 december 2022–5 mars 2023 på Kalmar Slott.

Regalskeppet kronan

På Kalmar läns museum kan du se utställningen om Regalskeppet Kronan, stormaktstidens mäktigaste skepp som sjönk utanför Ölands kust på 1600-talet. Utställningen innehåller massor av spännande föremål som har bärgats från vrakplatsen sedan skeppet återfanns 1980. Bland annat kan du titta närmare på Sveriges största guldmyntskatt. De fantastiska fynden berättar om livet ombord och ger också en bild av livet under 1600-talet.

Utställningen visas året runt på Kalmar läns museum. Det finns även en rolig familjeutställning om skeppet, Äventyret Superkronan – Skeppsbygget.

Mästerliga metaller

Våren 2023 öppnar länsmuseet en ny utställning, där du får se vackra föremål som glimmar samtidigt som du lär dig mer om gediget hantverkskunnande. I utställningen visas ett trettiotal unika metallföremål som har funnits och finns i våra kyrkor. Många av dem visas för första gången!

Utställningen visas den 15 februari–31 december på Kalmar läns museum.

800 år av krig, makt och ära!

I Ståthållarvåningen på Kalmar Slott får du veta mer om slottets 800 år långa historia. I varje rum kan du lära dig mer om en epok, en händelse eller ett tema. Några av utställningens teman är Kalmarunionen, Kalmarkriget och Kalmar Slotts byggnadshistoria. Missa inte att titta närmare på de interaktiva databaserna som innehåller nästan 400 texter, anekdoter och historier.

Utställningen visas året runt på Kalmar Slott.

Kvinnofängelset

På Kalmar Slott fanns förr i tiden ett kvinnofängelse. När du besöker dessa rum på slottet idag får du veta mer om dåtidens straff och det hårda liv som fångarna levde. Med ett skrämmande verklighetsnära bildspråk ges exempel på plågor som dömda kvinnor fick utstå från 1400- till 1800-talet. Vidskeplighet och orättvis bevisföring är inslag i denna mörka tid i vår rättshistoria.

Utställningen visas året runt på Kalmar Slott.

Kultbilen Tjorven

Besök världens enda Tjorven-museum i Rockneby strax utanför Kalmar! Här kan du kolla in flera exemplar av kultbilen Tjorven, som togs fram för att användas som postbil och tillverkades av Kalmar Verkstad mellan 1969 och 1971. På museet kan du också fika, luncha och kolla in renoveringar som pågår i verkstaden.

Inför sommaren 2022 öppnade museet dessutom två nya utställningar. Den ena handlar om Husqvarna plast och den andra om plastcykeln Itera, som tillverkades under 1980-talet.

Sandby borg

Sandby borg är en av flera fornborgar som finns på Öland. Här hittades år 2010 flera spektakulära fynd och sedan dess har delar av borgen grävts ut. Utgrävningarna har visat att borgens invånare föll offer för en brutal massaker för cirka 1 600 år sedan. På länsmuseet kan du se en utställning som berättar om den dramatiska händelsen och visar några av de fynd som gjorts.

Utställningen visas året runt på Kalmar läns museum.

Jenny Nyström

Visste du att konstnärinnan Jenny Nyström föddes i Kalmar 1854? På Kalmar läns museum kan du se en utställning om hennes liv och konstnärskap. Mest känd är Jenny Nyström för sina fina julmotiv, men hon var en mångsidig konstnär och hade en gedigen akademisk utbildning. Hon var mycket produktiv och lämnade tusentals verk efter sig.

Utställningen visas året runt på Kalmar läns museum.

På stora bildskärmar visas Monets målningar av näckrosor. I förgrunden syns siluetter av människor som upplever utställningen.

Monet & Friends Alive

Våren 2023 öppnar en digital världsutställning på Kalmar Slott. På gigantiska skärmar kommer impressionisternas fantastiska målningar att få liv – med hjälp av rörlig grafik, ljud och doft. Utöver Claude Monet visas sjutton andra konstnärer, bland annat Pissarro, Renoir, Cézanne och Degas. Utställningen Monet & Friends Alive är skapad av Grande Experiences, som har skräddarsytt installationen så att den passar in i slottets historiska miljö.

Utställningen visas 1 april–5 november på Kalmar Slott.

Mer inspiration

5 Tips
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Stefan Johnson