BESÖKSMÅL

Är du intresserad av historia? Eller kanske av konst? I Kalmar finns det många spännande besöksmål som är väl värda ett besök. Här berättar vi om några av dem.

Kalmar slotts vindbrygga från väster

Kalmar Slott är ett av Nordens bäst bevarade renässansslott.

Kalmar Slott

Kalmar Slott har en lång och spännande historia. Det var till exempel här Kalmarunionen undertecknades 1397 och under 1500-talet moderniserades slottet av Vasakungarna. Även om det mesta fortfarande ser ut som det gjorde 1592 finns det alltid nya saker att upptäcka. Du kan se intressanta utställningar, följa med på guidade turer och delta i evenemang. Kalmar Slott är öppet året runt men öppettiderna varierar över året.

Fasaden på Kalmar läns museum som ligger i vad som tidigare varit en ångkvarn

Kalmar läns museum visar bland annat en stor utställning om Regalskeppet Kronan.

Kalmar läns museum

På Kalmar läns museum finns det alltid flera intressanta utställningar att se. En av höjdpunkterna är utställningen om Regalskeppet Kronan, som var stormaktstidens mäktigaste skepp. Om skeppet finns också familjeutställningen Superkronan. Länsmuseet har även permanenta utställningar om Ölands mytomspunna fornborgar och Kalmarkonstnärinnan Jenny Nyström. Dessutom kan besökarna ta del av tillfälliga utställningar, föreläsningar och evenemang.

Svarta kubformade Kalmar konstmuseum i stadsparken.

Kalmar konstmuseum har fått Kasper Salin-priset för sin fina arkitektur.

Kalmar konstmuseum

På Kalmar konstmuseum kan du se utställningar av såväl svenska som internationella konstnärer. Utställningarna avlöser varandra under året så det finns alltid någonting nytt att se. Spännande samtidskonst visas tillsammans med verk ur museets egen samling. Museet anordnar också föreläsningar och har en uppskattad verksamhet för barn och unga. Museibyggnaden ligger mitt i Stadsparken och har fått Kasper Salin-priset för sin fina arkitektur.

En pappa med sitt barn tittar på ett dinosaurieskelett

A World of Dinosaurs är spännande för både stora och små.

A World of Dinosaurs

I Kalmar finns Europas största dinosaurieutställning, som utökas med nya dinosaurier varje år. I utställningen kan du titta närmare på allt från fossilfynd till naturtrogna dinosaurier i full storlek. Sammanlagt visas mer än 200 dinosaurier och skelett. Flera av dinosaurierna är dessutom animatroniska, vilket innebär att de rör sig, andas och ryter till på ett mycket realistiskt sätt.

Utställningen öppnar för säsongen den 1 juni 2024.

Kalmar domkyrka i barockstil, tagen från Stortorget

Kalmar domkyrka är byggd i barockstil.

Kalmar Domkyrka

Kalmar domkyrka ligger mitt på Stortorget och stod klar år 1703. Kyrkan är ritad av Nikodemus Tessin den äldre som var inspirerad av renässansens kyrkor i Rom. Domkyrkan är mycket välbevarad och ses som ett av Sveriges viktigaste monument från stormaktstiden. Den har ett praktfullt barockaltare som är ritat av Nikodemus Tessin den yngre. Det äldsta fasta inventariet i domkyrkan är predikstolen från mitten av 1600-talet.

Skylt med texten Krusenstiernska gården som sitter vid trädgårdens entré

Krusenstiernska gården ligger i Gamla stan och har säsongsöppet.

Krusenstiernska gården

Krusenstiernska gården är en välbevarad stadsträdgård från 1800-talet. Den donerades till Kalmar stad för cirka 70 år sedan, efter att ha funnits hos familjen Krusenstierna i många år. Familjens önskan var att gården skulle bevaras och göras tillgänglig för allmänheten. Mellan mitten av april och slutet av september kan du besöka den fina trädgården för att njuta av odlingarna. Då finns också ett kafé och ett litet museum som visar hur huvudbyggnaden såg ut under 1800-talet. Med jämna mellanrum anordnas det dessutom evenemang.

Mer inspiration

4 Tips
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB