Unionsmonumentet bestående av en grupp medeltida människor och drottning Margareta

Unionsmonumentet invigdes 1997 som ett minne av Kalmarunionens 600-årsfirande.

Om historiska Kalmar

Nästan överallt i centrala Kalmar blir du påmind om den betydelse staden har haft genom historien. Här finns många historiska minnesmärken och varsamt renoverade byggnader.

Under medeltiden var Kalmar en av landets viktigaste städer. Det var en blomstrande handelsplats och en plats för stora politiska möten. Det mest kända är Unionsmötet 1397, då Kalmarunionen bildades. Sverige, Danmark och Norge var ett enat rike fram till 1523, då Sverige bröt sig ut och Gustav Vasa valdes till kung.

Central roll

Kalmars medeltida borg, som så småningom skulle bli Kalmar Slott, var under medeltiden Sveriges modernaste fästning. Slottet var en stark försvarsanläggning under många år. Det hade bland annat en central roll i Kalmarkriget, som ägde rum 1611–1613 och var en av de mest dramatiska händelserna i Kalmars historia. Staden intogs av danskarna och förödelsen blev stor.

Staden flyttades

År 1640 bestämdes det därför att stadskärnan skulle flyttas, från sitt dåvarande läge vid Kalmar Slott och Slottsfjärden till sitt nuvarande läge på Kvarnholmen. Kalmarborna var först ovilliga, men efter en brand 1647 blev beslutet verklighet. Den nya stadskärnan anlades innanför vallgravar och befästningsverk. I centrum fanns domkyrkan, som idag är en av norra Europas bäst bevarade barockkyrkor.

Gamla stan

Stora delar av den gamla stadsmuren finns fortfarande kvar på Kvarnholmen, som också har många välbevarade byggnader från 1600-talet och framåt. Det verkligt gamla Kalmar upplever du i Gamla stan. Den gamla stadskärnan ligger under markytan, men du kan se slingrande gränder, åldriga små hus och rester av den ursprungliga medeltida muren.

...Kalmars stadsvapen är nordens äldsta?

...du fortfarande kan se rester av den gamla stadsmuren som en gång omgav stadskärnan? I delar av den bedrivs det handel.

...Kalmar har fått Europas finaste arkitekturpris, Europa Nostra, två gånger? (1985 och 1986)

Mer inspiration

7 Tips
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB