Upptäck Kalmar på egen hand

Vill du upptäcka Kalmar på egen hand men ändå lära dig mer om de platser du besöker? Det finns flera trevliga promenadslingor som du kan följa.

Delar av den gamla stadsmuren.

Promenad i befästningsstaden

Runt centrala Kalmar finns en mur som förr skulle skydda staden mot fiender. Muren byggdes på 1600-talet när stadskärnan flyttades till sin nuvarande plats på ön Kvarnholmen.

Den här promenaden tar ungefär en timme att gå och tar dig runt bland Kvarnholmens murar och befästningar.

Lilla torget i Kalmar.

Promenad bland Kvarnholmens historiska byggnader

Vilken är egentligen historien bakom alla gamla hus på Kvarnholmen? Under denna stadsvandring får du veta mer om några av alla de byggnader och hus som finns längs Kvarnholmens gator, och om de människor som levt här.

Vid varje informationspunkt på kartan finns dessutom en fråga för dig som vill testa dina kunskaper lte extra.

Stadsparken i Kalmar.

Parkpromenaden

Om du gillar natursköna promenader är området runt Kalmar Slott något för dig. Här kan du njuta av lummiga platser samtidigt som du får veta mer om Kalmars historia.

Parkpromenaden tar ungefär en och en halv timme och du besöker bland annat Stadsparken, Krusenstiernska gården och Lycksalighetens ö.

Jenny Nyströms och Krusenstiernornas Kalmar

Vill du veta mer om Kalmar under 1800-talet? Kalmar läns museum har tagit fram två broschyrer där du både får veta mer om personer som har levt i Kalmar och om platser som de brukade besöka. Den ena broschyren berättar om konstnärinnan Jenny Nyström, som föddes i Kalmar 1854, och den andra om släkten von Krusenstierna, som bodde i Krusenstiernska gården.

Gravstenar på Gamla kyrkogården.

Gravstenar på Gamla kyrkogården.

Gamla kyrkogården

Den Gamla kyrkogården i Gamla stan är ett intressant besöksmål för dig som vill veta mer om svensk medeltida historia. Svenska kyrkan har en webbapp som bland annat informerar om kyrkogården och dess historia. Vad står det egentligen på gravarna och vem ligger där? I appen finns även en karta om du vill gå på upptäcktsfärd och jämföra det medeltida Kalmar med dagens stad.

Promenadstråk genom Södra kyrkogården.

Promenadstråk genom Södra kyrkogården.

Södra kyrkogården

Södra kyrkogården anlades under 1860-talet och ligger nära Kalmar Slott i Gamla stan. Om du vill veta mer om vilka personer som ligger begravda här och om olika gravsymboler och gravvårdsstilar kan du guida dig med hjälp av den kulturpromenad som har tagits fram. Turen tar cirka 20 minuter.

Svenska kyrkan har också tagit fram en webbapp som du kan använda om du vill lära mer om kyrkogårdens historia, om speciella gravar, den judiska begravningsplatsen och mycket mer.

Skulpturpromenaden

Kalmar är dekorerat med mycket konst, däribland vackra skulpturer som går att njuta av under dygnets alla timmar. Skulpturpromenaden tar ungefär 1,5 timme att gå i lugn takt men kan också delas upp i kortare etapper.

Mer inspiration

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB