Tillsammans bromsar vi smittspridningen av Covid-19

Tänk på att följa myndigheternas rekommendationer. Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta och håll ett omtänksamt avstånd till andra.

Sevärda platser

Få städer kan stoltsera med så många sevärda platser som Kalmar. Vad sägs om murrester från 1600-talet, pampiga torg eller en Ölandsbro? Här berättar vi om några av Kalmars unika platser.

gamla stan

Det medeltida Kalmars stadskärna, Gamla stan, ligger precis intill Kalmar Slott. Här kan du promenera bland slingrande kullerstensgränder och se välbevarad 1700- och 1800-talsbebyggelse. Under markytan ligger rester från den medeltida staden begravda.

gamla kyrkogården

Gamla kyrkogården är Kalmars äldsta bevarade kyrkogård. Den anlades under 1200-talets första hälft. På Gamla kyrkogården finns idag stenar som markerar var St Nicholaikyrkan eller Bykyrkan stod fram till 1670-talet, då den sprängdes.

Vasamonumentet i Stadsparken.

StadsparkEN

Stadsparken anlades under åren 1877–1880 genom en donation av grosshandlare Johan Jeansson. Parken skulle bli en prydnad för staden men även ha hälsobringande effekt på befolkningen. Stadsparken har karaktären av en romantisk engelsk park och naturen har varit förebild vid utformningen.

Gamla vattentornet på Kvarnholmen.

Kvarnholmen

Kvarnholmen är Kalmars välbevarade stadskärna. Hit flyttades Kalmar under mitten av 1600-talet och befästes med en mur. Bebyggelsen är varierande. Imponerande byggnadsverk som Kalmar domkyrka blandas med charmiga små stugor och unika byggnader som Gamla vattentornet och Klapphuset.

Stadsmuren på Kvarnholmen.

stadsmuren

På Kvarnholmen finns rester av stadsmuren från 1600-talet att både beskåda och promenera på. Fästningen avvecklades under slutet av 1700-talet och stadsportarna lyftes av. Kalmar blev för första gången en öppen stad. Under 1800-talet revs stora delar av vallarna som var rejält nedgångna.

Västerport

Den magnifika stadsporten Västerport, eller Högvakten som den också kallas, stod färdig 1658 och var huvudinfart till Kvarnholmen ända fram till 1870. Länge höll försvarsstyrkan till inne i valven men idag hittar du andra verksamheter här, till exempel restauranger, ett spa och tillverkning av konst- och bruksglas.

Kalmar domkyrka på Stortorget.

Stortorget

Stortorget anlades under mitten av 1600-talet och är idag ett av Sveriges bäst bevarade barocktorg. På torgets norra del placerades domkyrkan som en symbol för den andliga makten och på den södra delen rådhuset som en symbol för den världsliga makten. Torget genomgick en stor renovering i början av 2000-talet.

Larmtorget

Larmtorget hette från början Alarmtorget och här skulle stadens trupper samlas vid ett alarm för att snabbt kunna inta försvarsställningarna. På torget hittar du fontänskulpturen Vasabrunnen från 1926. När järnvägen kom till Kalmar i slutet av 1800-talet flyttades stadens centrum västerut och Larmtorget blev ny samlingspunkt istället för Stortorget.

Lilla torget

Lilla torget är Kalmars minsta torg och en av de bäst bevarade 1600-talsmiljöerna. Här finns tre karolinska stenhus: Domprostgården, Residenset och Dahmska huset. Här hittar du också ett av Kalmars äldsta hus som sägs vara hitflyttat från den gamla medeltida staden intill slottet.

Skulpturen Kattpar på Kattrumpans badplats.

Kattrumpan

Kattrumpan är en charmig stadsdel med gammal träbebyggelse på östra Kvarnholmen. Ursprunget till namnet är omdiskuterat. Namnet kan syfta på den gamla termen ”katt” som betydde att det fanns en förhöjning i försvarsvallen. Den mer folkliga förklaringen är att Kvarnholmens ursprungliga stadsplan såg ut som ett utspänt kattskinn och att denna stadsdel utgjorde kattens rumpa.

Ölandshamnen – Kalmar Gästhamn

Ölandshamnen stod klar under 1870-talet och blev då den nya hamnen för färjorna som gick mellan Kalmar och Färjestaden. Färjorna hade sin storhetstid på 1970-talet och på den tiden kunde det finnas upp till 50 avgångar per dag under sommarmånaderna. Färjetrafiken upphörde 1972 när Ölandsbron invigdes. Idag är det en omtyckt gästhamn.

Ölandsbron

Ölandsbron började officiellt byggas den 30 december 1967 och invigdes den 30 september 1972. Bron är konstruerad och byggd i armerad betong. Av hela konstruktionen är det endast en tredjedel som syns, resten är byggt under vattenytan. Bron är 6 072 meter lång och 13 meter bred. Den högsta höjden är 41,6 meter och den lägsta 6 meter.

Mer inspiration

6 Tips
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar