6 tips på dagsutflykter från Kalmar

Orange himmel med en sol som går upp över Ölandsbron

Det finns mycket att upptäcka omkring Kalmar för både natur- och kulturälskaren. Här tipsar vi om några platser du kan göra en dagsutflykt till.

  • Upptäck Ölands natur och stränder. Varför inte upptäcka Ölands unika natur antingen till fots eller med cykel? Ett tips är det karga alvaret som är en del av Unescos världsarv. Längs ön finns det också gott om stränder om du vill ta ett dopp.
  • Utforska öländska borgar och slott. På Öland finns ett rikt historiskt kulturarv. Eketorps borg är en av flera fornborgar du kan besöka. Även Borgholms slott är väl värt ett besök.
  • Besök kungafamiljens sommarparadis. Sollidens slott på Öland är den svenska kungafamiljens sommarparadis sedan generationer tillbaka. Här kan du promenera i den lummiga slottsparken, se utställningar och fika i kaféet.
  • Ta en tur i glaskonstens tecken. I Glasriket finns många glasbruk och studiohyttor, alla med sin unika historia och karaktär. Här kan du köpa glaskonst och se skickliga glaskonstnärer i arbete. På några platser kan du också själv prova på att blåsa glas.
  • Upplev Astrid Lindgrens Småland. I Vimmerby finns teaterparken Astrid Lindgrens Värld, där du kan gå runt i sagomiljöerna och träffa karaktärer som Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga. Ett stenkast bort finns också Astrid Lindgrens barndomshem Näs. I närheten hittar du dessutom Filmbyn där du kan lära dig mer om inspelningarna av Astrid Lindgrens filmer.
  • Möt skogens konung. Vill du se älgar på nära håll? Småland är en av de mest älgtäta regionerna i Sverige och det finns flera natursköna älgparker där du kan titta närmare på de ståtliga djuren.

Besöksmålens öppettider varierar över året, så kolla alltid på deras webbplats för att få veta vad som gäller just nu.

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB