Helenas tips för en cykelutflykt

Olida och Helena leder varsin cykel och tittar upp på rosablommande träd.

I Kalmar finns det mycket att uppleva inom promenad- och cykelavstånd. Här får du följa med Helena Elm och väninnan Ólida på en cykelutflykt. De hinner med allt från att se slottets nya utställning till att strosa i Stensö fiskeläge.

Artikeln är en del av ett betalt samarbete, men det är Helena själv som har valt vilka platser och aktiviteter hon vill tipsa om. Det är också Helena som står bakom text och bilder i artikeln.

Helena och Olida leder cyklarna genom en blommande park.

Häromdagen var min kompis Ólida och jag på tur i Kalmar med våra cyklar och det var mitt i trädblomningens tid. Körsbärsträd, magnolia, äppelblom… Det är en så otroligt vacker tid just nu!

I stadsparken blommar tulpanerna för fullt och jag visade Ólida var jag fick mina balbilder fotade när jag tog studenten. Sedan gick vi in på Kalmar Slott för att kolla in årets säsongsutställning.

Helena håller i två fat och tittar ned på ett av dem.

Jag älskar slottsbutiken som finns i entrén till Kalmar Slott! Den är långt ifrån en sedvanlig souvenirbutik. Här finns vackra kort och block, ljusstakar, keramik från Sthåls, roliga saker för barnen och mycket mer.

Helena och Olida sitter vid ett fönsterbord. I förgrunden syns fler dukade bord.

Vi lät cyklarna stå kvar utanför slottet och gick in på Söderport, som ligger i slottsallén, och åt lunch. Deras hamburgare är extra goda, jag väljer alltid Söderports burgare på menyn när jag är där. Ólida valde habaneroburgaren, såklart. Hon kommer från Mexiko och älskar stark mat. När vi är på bio har hon alltid med sig en egen liten flaska med superstark chilisås som hon häller över popcornen. Jag smakade en gång och hade ont i munnen i tio minuter.

Helena och Olida leder sina cyklar i naturen nära kusten.

Ólida träffade en svensk kille för många år sedan när de båda pluggade och kärleken förde henne först till Vimmerby och sedan till Öland, där de nu bor inte så långt ifrån oss och våra äldsta döttrar går i samma klass. Även om Ólida har bott på Öland i många år har det inte blivit av att hon besökt en del av de ställen som finns utanför centrumkärnan och de är ju inte heller alltid så lätta att känna till om man har flyttat hit från en annan stad. Därför hade vi med oss cyklarna så att jag kunde visa henne mina favoritplatser från den tiden då Olof och jag bodde i lägenhet i Kalmar.

Stensö Fiskeläge är just ett sådant ställe, med sina pittoreska, röda små fiskebodar. Det är gångavstånd från Kalmar centrum hit, men det går ju helt klart fortare med cykel. Speciellt en dag som denna då regnet föll med jämna mellanrum. Direkt efter Stensö fiskeläge, i början av joggingslingan, finns en badplats med en lång brygga och jag visade var vi brukade cykla och bada när vi bodde i Kalmar och var vi brukade promenera med vår hund Bally om kvällarna.

Helena och Olida går under ett blommande syrénträd. Helena håller i en bricka med fika.

När vi cyklade tillbaka mot stadskärnan igen passade vi på att gå in på Krusenstiernska trädgården som ju har öppnat för säsongen. Just nu blommar alla äppelträden därinne och vi köpte oss en bricka med klassiskt tantfika. Krusenstiernska är en av Kalmars äldsta gårdar och här skulle det inte kännas rätt med något annat än tantfika. Och man älskar ju tantfika, eller klassiskt, svenskt fika som det ju är. Chokladbollar, Silviakaka, kolasnittar… Ólida må älska sin chili, men hon älskar de svenska småkakorna minst lika mycket!

Helena och Olida sitter vid ett vitmålat bord som står under ett träd. I bakgrunden syns fler bord i trädgården.

När jag var mammaledig med barnen var jag ofta i Krusenstiernska trädgården, för här finns gott om yta och man kan ha med sig en filt att sitta på med barnen. Men det finns bord också såklart och på somrarna kör de ju alltid sina härliga teatrar här på gården. Krusenstiernska gården har fått sitt namn efter Hermina von Krusenstierna som köpte gården 1874. Den har tagits om hand av driftiga kvinnor genom historien och drivs idag som en stiftelse där gården är öppen för allmänheten. Den är en av få helt bevarade stadsträdgårdar från förr som finns i Sverige idag.

Olida och Helena tittar in i ett skyltfönster med keramik.

Efter fikat cyklade vi upp mot centrum och jag passade på att visa Ólida var jag köpt min favoritmugg på Lena Keramik vid de gulliga små husen som ligger i närheten av Olgas, Kallskänken och Stagneliusskolan. När vi kom hem igen satt det fint med en kopp te i den.

Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB