5 tips för dig som vill dofta på rosor

Rosa rosor framför en lekplats

I sommar kan du se extra många rosor runt om i Kalmar. Den 2–6 juli hålls nämligen något så speciellt som ett roskonvent, som lockar deltagare från hela världen. Här har vi samlat några tips för dig som vill passa på att dofta på rosor i sommar.

  • Kalmar Rosenträdgård invigdes 2021 och utökas med nya rosor varje år. Flera av rosorna är gamla småländska sorter, som har samlats in för att bevaras, och de omges av perenner som lockar bin. Besöket uppskattas också av de lite yngre besökarna. Mitt i trädgården finns nämligen en rolig lekplats med lekredskap som ser ut som blommor och insekter.
  • Årets sommarplanteringar fylls av väldoftande rosor och inte minst Stortorget kommer att erbjuda något extra! Kolla också in blomstergatan i Stadsparken och krukorna på Storgatan och Larmtorget. Efter säsongen kommer flera av rosorna att planteras i Kalmar Rosenträdgård, så vi får njuta av dem i många år framöver.
  • På Rosens Dag den 6 juli kan du uppleva en rosmarknad på Stortorget och gå en guidad rosvandring i stadskärnan.
  • Seminarier om rosor kan du uppleva i Kalmarsalen den 3 och 6 juli, då roskonventet öppnar upp några föreläsningar för allmänheten*. Du kan bland annat lyssna på rosexperten Lars-Åke Gustavsson, som berättar om programmet för odlad mångfald (POM), brittiske rosexperten Michael Marriott, som berättar vad som gör rosor speciella, den japanska botanisten Yuki Mikanagi, som berättar om den ros som Linnélärjungen Thunberg fann i Japan på 1700-talet, eller den danska landskapsarkitekten Helle Nebelong, som berättar om vikten av vackra och doftande blommor i stadsmiljö.
  • Guidade vandringar i Kalmar Rosenträdgård – och i andra vackra Kalmarparker – ges vid flera tillfällen i sommar. Du går tillsammans med en kunnig landskapsarkitekt som berättar om de växter ni passerar.

* Biljetter till enskilda seminarier kan köpas på plats samma dag (först till kvarn), men du kan också boka in dig på en heldag via konferensens webbplats.

Om roskonventet

Det internationella roskonventet pågår den 25 juni–14 juli och programmet i Kalmar hålls den 2–6 juli. Arrangörer är The World Federation of Rose Societies, som samlar rosensällskap över hela världen, i samarbete med Svenska rosensällskapet. Det är första gången konventet hålls i Sverige och Kalmar har fått äran att vara huvudarena.

Mer inspiration

10 Tips
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB