Utställningar och konst

Vill du veta mer om stormaktstidens mäktigaste skepp? Eller uppleva verk av en omtalad konstnär? På Kalmars besöksmål finns det alltid en bra blandning av permanenta och tillfälliga utställningar. Här tipsar vi om några som du kan se just nu.

Konstverk föreställande en kvinna

In the Shadow of a Thousand Years

Konstverket In the Shadow of a Thousand Years är skapat av Christine Clifstock och sätter ljus på elva starka kvinnor som har berikat konst, vetenskap och samhälle under ett årtusende. Det visades för första gången i Uppsala domkyrka 2021, i samband med 100-årsjubileet av kvinnlig rösträtt i Sverige. Då innehöll verket tio kvinnoporträtt. På Kalmar Slott kompletteras det med ytterligare ett porträtt – av Drottning Margareta, som låg bakom Kalmarunionen som undertecknades på slottet 1397.

Utställningen visas under perioden 14 december 2023–25 februari 2024 på Kalmar Slott.

En guide står framför en installation i utställningen, som föreställer ett hav och en person som håller sig fast i en planka

Regalskeppet kronan

På Kalmar läns museum kan du se utställningen om Regalskeppet Kronan, stormaktstidens mäktigaste skepp som sjönk utanför Ölands kust på 1600-talet. Utställningen innehåller massor av spännande föremål som har bärgats från vrakplatsen sedan skeppet återfanns 1980. Bland annat kan du titta närmare på Sveriges största guldmyntskatt. De fantastiska fynden berättar om livet ombord och ger också en bild av livet under 1600-talet.

Utställningen visas året runt på Kalmar läns museum. Det finns även en rolig familjeutställning om skeppet, Äventyret Superkronan – Skeppsbygget.

Vi känner i skogen hur marken bär

I utställningen möts verk av två konstnärer – skulptören Ellen Ehk Åkesson och målaren Pauline Fransson. De har omvandlat en av museets salar till ett stycke poetisk och lekfullt konstruerad natur, som också fungerar som en spegelbild av det verkliga landskapet utanför fönstret. De rör sig i gränslandet mellan det föreställande och det abstrakta.

Utställningen visas den 2 mars–26 maj på Kalmar konstmuseum.

Trämöbler visas i en lokal

Ett eget universitet

I Thomas Temptes konstnärskap suddas gränserna ut mellan bildkonst, konsthantverk och hantverk. Intarsiabilder visas tillsammans med möbler och maskiner som undersöker hantverkets roll i samhället. Thomas Tempte växte upp i Kalmar och tog den långa vägen från snickarlärling till mästare. Med tiden blev han också bildkonstnär och debattör. I utställningen får vi se ett urval av de verk han har skapat under fem decennier.

Utställningen visas den 11 november 2023–7 april 2024 på Kalmar konstmuseum.

800 år av krig, makt och ära!

I Ståthållarvåningen på Kalmar Slott får du veta mer om slottets 800 år långa historia. I varje rum kan du lära dig mer om en epok, en händelse eller ett tema. Några av utställningens teman är Kalmarunionen, Kalmarkriget och Kalmar Slotts byggnadshistoria. Missa inte att titta närmare på de interaktiva databaserna som innehåller nästan 400 texter, anekdoter och historier.

Utställningen visas året runt på Kalmar Slott.

Kvinnofängelset

På Kalmar Slott fanns förr i tiden ett kvinnofängelse. När du besöker dessa rum på slottet idag får du veta mer om dåtidens straff och det hårda liv som fångarna levde. Med ett skrämmande verklighetsnära bildspråk ges exempel på plågor som dömda kvinnor fick utstå från 1400- till 1800-talet. Vidskeplighet och orättvis bevisföring är inslag i denna mörka tid i vår rättshistoria.

Utställningen visas året runt på Kalmar Slott.

Två Tjorvenbilar varav en är dekorerad som polisbil.

Kultbilen Tjorven

Besök världens enda Tjorven-museum i Rockneby strax utanför Kalmar! Här kan du kolla in flera exemplar av kultbilen Tjorven, som togs fram för att användas som postbil och tillverkades av Kalmar Verkstad mellan 1969 och 1971. På museet kan du också fika, luncha och kolla in renoveringar som pågår i verkstaden.

Genom en träram syns en tomtefigur som står vid en kakelugn

Jenny Nyström

Visste du att konstnärinnan Jenny Nyström föddes i Kalmar 1854? På Kalmar läns museum kan du se en utställning om hennes liv och konstnärskap. Mest känd är Jenny Nyström för sina fina julmotiv, men hon var en mångsidig konstnär och hade en gedigen akademisk utbildning. Hon var mycket produktiv och lämnade tusentals verk efter sig.

Utställningen visas året runt på Kalmar läns museum.

Sandby borg

Sandby borg är en av flera fornborgar som finns på Öland. Här hittades år 2010 flera spektakulära fynd och sedan dess har delar av borgen grävts ut. Utgrävningarna har visat att borgens invånare föll offer för en brutal massaker för cirka 1 600 år sedan. På länsmuseet kan du se en utställning som berättar om den dramatiska händelsen och visar några av de fynd som gjorts.

Utställningen visas året runt på Kalmar läns museum.

Ett rött öga i närbild

Häxor

Våren 2024 öppnar en nyproducerad utställning om häxor på Kalmar Slott. Utställningen tas fram av Pompe Hedengren och Erik Gullberg, som bland annat stod bakom den hyllade utställningen Aquanauts: Expeditionen.

Utställningen Häxor kommer att vara en upplevelse för alla sinnen. Via scenografier, bilder och filmer får besökarna veta mer om de häxprocesser som pågick under perioden 1668–1676. Det finns också flera interaktiva inslag, bland annat är en del av utställningen utformad som ett rollspel.

Utställningen visas under perioden 28 mars–3 november 2024 på Kalmar Slott.

Borgarnas ö

I år är det 60 år sedan arkeologer för första gången började gräva ut Eketorps borg på Öland. Då passar Kalmar läns museum på att öppna en ny utställning om Ölands mytomspunna borgar. Utställningsserien kommer att sträcka sig över åtta år och genom fängslande berättelser, arkeologiska fynd och interaktiva upplevelser kommer trådarna mellan dåtid, nutid och vetenskap att vävas samman.

Utställningen visas från och med den 8 juni på Kalmar läns museum.

Mer inspiration

5 Tips
Senast uppdaterad:
Sidan publicerad av: Destination Kalmar AB